Als blijvende herinnering aan de peetvader van de blues in West Brabant. Menig blues artiest heeft zijn succes te danken aan Toon, zijn bands waren een springplank voor jong talent in Nederland en België.

 

The Instigators werden in 1963 opgericht ten huize van de Indische familie Musch in de Vrouwenhofwijk nabij de Jozef kerk door de broers Rudy en Edwin Musch, beiden op gitaar. Verder met hun op Curaçao geboren vriend uit de wijk Toon van Dodewaard op basgitaar en de enkele jaren oudere Cor van Boven op drums. Dat beginnende gitaristen het moeilijk hadden om hun elektrische gitaren via oude radio's tot leven te brengen is algemeen bekend. Wat te denken van de problemen van een beginnende drummer zonder drumstel. Echte drum sets waren onbetaalbaar, dus werd het eerste drumstel van Cor zelf gefabriceerd door een varkensblaas over een emmer te spannen! De varkensblaas was afkomstig van het Roosendaalse slachthuis. Cor van Boven moest wegens zijn opleiding buiten Roosendaal de band verlaten en hij werd opgevolgd door drummer Eddie Ponjee, (ex-Stylets en The New Tellstars). Er werd flink geoefend en af en toe opgetreden in familiekring, en in april 1964 deden ze voor het eerst mee aan een talentenjacht in Schouwburg De Kring, waar ze met de eerste prijs aan de haal gingen.

 

In de begintijd waren vooral The Ventures, Cliff Richard & The Shadows en de Indo-rock band's (Tielman Brothers) hun grote voorbeelden, maar met de opkomst van de Engelse beat en rhythm & blues band's wisten zij met succes om te schakelen naar het repertoire van The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks enz. Toch bleven zij het instrumentaal repertoire tot het laatst toe trouw en Rudy kwam omstreeks 1965 zelfs in het bezit van een 9-snarige Fender Jaguar gitaar (een typische Indo-rock gitaar!) De band had een eigen fanclub en was erg populair onder middelbare school studenten. Ze traden dan ook vaak op tijdens schoolfeestje's en sociëteitsbals in o. a. 't Koetshuis. In 1965 wonnen ze een song festival met de nummers Maria Elena en Perfidia. De finale werd gehouden in het Circustheather in Scheveningen, waar ze met een volle bus fans naar toe trokken. Er werd ook vaak in België (o. a Knokke, Leuven, Gent, Luik) opgetreden en ze hadden een eigen heuse technicus Wijnand Hollander (die eerder ukelele speelde in The Ice Creamers Skiffle Group). In 1966 werden er ook proef opnamen voor een LP gemaakt, helaas is er nooit iets op vinyl van The Instigators verschenen. Wegens studie redenen werd de band in 1967 ontbonden.

 

Toon ging verder met het musiceren en maakte met o.a ex-leden van The Alsatians deel uit van de Roosendaalse soul band Blindmans's Buff (1969-1971) en Black Hand's Ability. Hij maakte als  Mc.Anthony naam als blues zanger. Zijn single Nigger Song (Clabanz 1981) opgenomen met zijn band The Friends (waarvan o.a. John Legrand, ex- Freelance Band, deel uit maakte) genoot zelfs  landelijke bekendheid.

 

De laatste jarens trad hij met zijn begeleiders als Mc.Anthony's Bluesgang regelmatig  op in blues clubs en festivals.

 

Zijn laatste optreden in Blues Café Kerkzicht Roosendaal op 27 november 2016 werd vastgelegd op video en op CD